Моето маче

Тема на неделата: Домашни миленици

Дата: 06.04.2020

Реализатор: Николина Велјановска


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ:  Физичко здравје и моторен развој.


СТАНДАРД: Детето може да се движи координирано со цел.


НАСЛОВ НА ТЕМА: Моето маче


 АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра/разговор

🙂 Потребни материјали: слики, илустрации и детска литература

🙂 Домашни миленици се оние животни кои се припитомени и живеат заедно со луѓето во нивните домови.

Кои се животни може да бидат домашни миленици? – Тоа се: маче, куче, риба, папагалче, хрчак, морско прасе, водна желка и др.

🙂 Мачката е убаво да се чува како домашно милениче. Таа иако е припитомена ,не го изгубила својот инстинкт за ловење. Таа преде кога е задоволна. Користат многу видови на говор за комуникација: мјаукање, предење, ржење.

Имаат силно еластично тело,брзи рефлекси,остри канџи. Тие имаат остар слух и во темно го наоѓаат својот плен. Имаат и многу подобро сетило за мирис од луѓето.

Мачката е поврзана со својот домаќин и кога е тажен почнуваат да се галат и мјаукаат. Може и да не затоплат кога е ладно.

🙂 Интересни факти за мачките:

  • Можат да постигнат неверојатна висина.
  • Спијат во 2/3 од денот.
  • Имаат чувства како луѓето.
  • Скокаат поубаво и од нас.

mace 1

2. Практична креативна активност:

* Потребни материјали:

  • хартиено тањирче
  • темперни бои
  • четки
  • хартија во боја
  • лепак
  • фломастери

🙂 МАЧЕ

mace 1


 3. Музичка игра:

🙂 Непослушно маче

https://www.youtube.com/watch?v=JAt_oRXpHjY


 4. Подвижна игра:

🙂 Мачка и глушец (игра со промена на брзината на движењето).

Имитативна игра: скокаме и трчаме како мачиња (скока од место во височина и далечина).


ЦЕЛИ:

-  Да се оспособи да изведува локоморни активности и координирање на движењата.


ИНДИКАТОРИ/КОМПЕТЕНЦИИ:

-  Да се развива креативноста,самостојноста и истрајноста.