Моето куче

Тема на неделата: Домашни миленици

Дата: 07.04.2020

Реализатор: Зорица Никова Цингулоска


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Социоемоционален развој


Стандард: Детето може да ги препознае и соодветно да ги изразува своите емоции.


Наслов на темата: Моето куче


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра:

Потребен материјал:

 • Слики
 • Илустрации
 • Енциклопедија за деца

Убавината на искрената љубов

Кучето како ваше милениче може да ве сака неизмерно и без резерва. Тоа слепо ви верува бидејќи неговата душа не знае за зло, а вие сте единствениот сопственик кој го има, се грижи за него и го храни.

Тоа ќе не` научи како да ја гледаме убавината на искрената љубов и како истата да ја споделуваме не само со него, туку и со личностите околу нас, бидејќи таа е темел на една здрава и трајна врска.

Сте се запрашале ли како едно куче милениче ќе ве научи на добри манири?
- Најверојатно никогаш. Пуштете го кучето без синџир во паркот и набљудувајте го неговото однесување. Тоа ќе започне да си игра со сите околу него и да им го разубавува денот.

Љубов секој ден!

Една од најважните работи на кои може да не научи кучето како домашно милениче е љубовта која треба да ја даваме и примаме секојдневно, бидејќи таа ни` е потребна на сите нас.

Сакајте ги своите миленичиња и дозволувајте да бидете сакани секој ден, само така ќе бидете среќни и исполнети.


2. Практична креативна активност:

Потребни материјали:

 • кафена хартиена вреќичка
 • хартија во боја: бела, црна, кафена, розева
 • лепак за хартија
 • ножици

moeto kuce


3. Музичка активност:

Кучето Томче

https://www.youtube.com/watch?v=oyZfUGqQkNs


ЦЕЛИ:

 • Да ги развива и негува позитивните емоции, како што се: љубов, радост, среќа, задоволство, опуштеност и сигурност;
 • Да се поттикнува да осмислува различни начини на изразување на љубов, почит, среќа, задоволство и сл.;

ИНДИКАТОРИ/КОМПЕТЕНЦИИ:

 • Детето ги кажува причините и зборува за своите сопствени емоции;
 • Детето ги изразува емоциите преку игра со своето милениче;